Runsaskuituinen ruoka kaurajauheesta

  • 09 Jan, 2022

Kaurajauhe on hyvin ravinteikas.

Kuiduilla on hyvä vaikutus koko ruoansulatuselimistölle. Vaikutus alkaa jo suussa, koska sekä hampaat että ikenet pitävät siitä, että ruoka on kuitupitoista. Runsaskuituinen ruoka vaatii kunnon pureskelun ja samalla myös syljen eritys lisääntyy. Kuidusta ei varsinaisesti saa energiaa, mutta se pitää nälkää hyvin. Terveellisyysvaikutukset tulevat siinä, että liukenematon kuitu pehmentää ja lisää ulostemassan määrää, jolloin se myös ehkäisee ummetusta. Ne kuidut, jota geeliytyvät, hidastavat ravintoaineiden imeytymistä ja verensokeri pysyy huomattavasti tasaisempana.

Millaista on runsaskuituinen ruoka?

Kuitua voi saada monista erilaisista ruoka-aineista. Sitä saakin runsaasti kasviksista, marjoista sekä hedelmistä. Kuitupitoinen täysjyväleipä sekä lesepuuro, johon lisätään siemeniä sekä pähkinöitä, ovat myös mainioita lähteitä. Suositus onkin, että kuitua pitää saada vähintään 25-35 grammaa päivittäin. Liukenemattoman kuidun lähteitä ovat täysjyväleivät, riisi ja pasta. Liukoisia ovat täysjyväiset kauratuotteet, marjat, hedelmät, pähkinät, kasvikset sekä pavut. Kun syö hyvin kuitupitoista ruokaa, on myös juotava riittävästi vettä.

Hyvin tehokas rikaste päivän ruokavalioon on kaurajauhe. Siinä on sisältönä reilusti kuitua, proteiinia, erilaisia vitamiineja sekä kivennäisaineita. Se antaa hyvin pitkäkestoista energiaa unohtamatta sydämen ja vatsan toimintaa. Kaura alentaa kolesterolia, koska se sisältää beetaglukaania. Täysjyvävalmisteissa on eniten kuitua ja siksi leivät ovat myös oikealla valinnalla hyviä kuidun lähteitä. Tummemmassa leivässä on huomattavasti enemmän sitä kuin vaaleassa.

Suolen hyödylliset mikrobit

Kun suolessa on hyödyllisiä mikrobeja, ne parantavat kolesteroliaineenvaihduntaa sekä vähentävät maksan tulehdustilaa. Kuiduilla on myös painonnousua vähentäviä vaikutuksia. Kuitujen erilaisia vaikutusmekanismeja on tutkittu monissa tutkimuksissa ja niiden on todettu lisäävään terveyttä tukevien mikrobien kasvua. Miksi kuitujen syöntiä pidetään tylsänä? Taustalla voi olla syy, että ihmisillä on mieltymys syödä makeaa tai suolaista. Suolaiset ovat yleensä lihavalmisteita sekä juustoja ja makeat kahvileipää tai karkkeja.