Onko tillin pakastus helppoa

  • 23 Sep, 2022

Tillin pakastus on helppoa, koska kaikki sen osat voi käyttää

Kesällä tulee usein ostettua uusia perunoita ja seuraksi tilliä. Perunat hupenevat, mutta tilliä on vielä jäljellä, joten mitä sille voi tehdä? Onko se heitettävä pois? Ei onneksi tarvitse, sillä tillin pakastus on hyvin helppoa ja tillissä on myös se hyvä puoli, että kaikki sen osat voi laittaa pakastimeen. Se on varsin aromikas ja kuuluu suomalaisessa ruokakulttuurissa moniin kala- sekä perunaruokiin. Siitä tuleekin erittäin maukas kasvaessaan pohjoisessa ilmastossa.

Tillin pakastus kesällä

Jos kasvattaa tilliä avomaalla, se on pakastettava ennen kuin se aloittaa kukintansa. Silloin sen aromit ovat parhaimpia. Pakastamisessa sen parhaimpia puolia on se, että siitä ei jää mitään osia hukkaan. Sitä kannattaa pakastaa sekä lehdet että varret. Onkin oma mieltymys, laittaako lehdet ja varret erikseen vai hienontaako kaiken yhteen. Ennen pakastusta tilliä ei tarvitse kuumentaa, joten pakastaminen käy todella nopeasti.

Pakastamisen voi tehdä joko tölkkeihin, jotka saa suljettua tiivisti tai tavalliseen alumiinifolioon, joka säilyttää aromit hyvin sisällään. Folio on käytössä todella helppo ja vaivaton, koska siihen voi kääräistä myös tillin annoksittain. Nämä suljetut foliot voi vielä laittaa suljettavaan esimerkiksi minigrip -pussiin, jolloin ne pysyvät pakastimessa hyvässä järjestyksessä. Kala tai tillikastike maustuu nopeasti ja vaivattomasti pakastetun tillin ansiosta. Aromit eivät juurikaan katoa pakastamisen aikana.

Pakastanko vai kuivatanko?

Jos olet ehdoton tillin ystävä ja sinulla on mahdollisuus sekä pakastaa että kuivata sitä talven varalle, molemmat kannattaa tehdä. Kuivattu tilli tuo ihan oman arominsa, jota kannattaakin kokeilla. Aluksi voi kuivattaa pienemmän määrän ja kokeilla, sopiiko se aromina omiin makutottumuksiin. Tillihän lisätään ruokaan vasta loppuvaiheessa, jolloin sen aromit jäävät vahvana makuna ruokaan eivätkä katoa pidemmän kypsymisajan mukana. Tilli edistää ruuansulatusta ja siinä on korkea kaliumpitoisuus.