Mitä on Maldon suola?

  • 22 Jul, 2022

Maldon suola on ruuan tärkein mauste.

Maldon suola tunnetaan erityisesti sen puhtaudesta ja huippulaadusta. Se on käsityönä valmistettua suolaa, jonka yksi tavaramerkeistä on sen ainutlaatuiset pyramidin muotoiset suolakiteet. Se on luonnontuote, jonka prosessissa ihminen vain vähän auttaa. Puhtautensa vuoksi sillä on aito suolan maku, jonka moni voi kokea vahvana. Maldon toimii erittäin hyvin sormisuolana viimeistelyssä mutta sopii myös ruuanlaittoon. Erityisesti kokit ovat innostuneet käyttämään nimenomaan juuri Maldonia.

Maldon suola noudattaa edelleen perinteitä

Maldon suolan valmistaminen on saanut alkunsa jo vuonna 1882 ja edelleen se valmistetaan samoilla perinteisillä käsityömenetelmillä. Ensin merivesi suodatetaan ja keitetään epäpuhtauksien poistamiseksi. Sen jälkeen vettä kuumennetaan kunnes suola kristallisoituu ja muuttuu pyramidimaisiksi kiteiksi. Prosessi itsessään on melko yksinkertainen mutta vaatii erityistä tarkkuutta ja taitoa. Tuote on luonnonmukainen sillä valmistuksessa siitä ei poisteta mitään eikä siihen lisätä mitään.

Suolan valmistusmaa Maldon on pieni kaupunki Essexissä, Englannin rannikolla. Paikka on seisahtunut mutta on kuitenkin aina liikkeessä. Se on alue, joka soveltuu poikkeuksellisen hyvin suolan tuotantoon. Erityisen hyvän alueesta tekee sen vähäinen sademäärä sekä vuorovesien pesemät suoalueet. Jopa itse kuningatar vieraili Maldonin suolatehtaalla vuonna 2010 ja kaksi vuotta myöhemmin yritys sai Royal Warrant-arvonimen merisuolan tuottajina.

Tuli, ilma, vesi, maa ja suola

Ihmiskunnan historiassa suolalla on ollut jopa merkittävämpi rooli kuin kullalla tai öljyllä, onhan suola on elintärkeä osa kehoamme. Jopa kauppareittejä, kaupunkeja ja valtakuntia on rakennettu suolan ympärille. Se on tuonut vaurautta ja rauhaa mutta sytyttänyt myös sotia. Jopa mytologioissa, tarustoissa sekä uskonnoissa sitä on pidetty maagisena aineena ja alkemistit uskoivat suolan olevan yksi peruselementeistä. Edelleen tänä päivänä suola esiintyy monissa perinteissä ja rituaaleissa koska se edustaa hyvinvointia, puhtautta sekä jatkuvuutta.